Шарф замість маски. За що можуть оштрафувати в період пандемії COVID-19?

Шарф замість маски. За що можуть оштрафувати в період пандемії COVID-19?

Юрист розповів про тонкощі українських законів, створених для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення

Виконавець головної ролі у фільмі "Місія: нездійсненна 7" і продюсер цієї картини Том Круз днями не соромлячись у виразах накричав на членів своєї знімальної групи за недотримання антикоронавірусних правил. Аудіозапис промови Круза опублікував британський таблоїд The Sun (зйомки стрічки зараз проходять у Великій Британії).

В Україні за недотримання дистанції і відсутність маски можуть і побити, як це сталося в маршрутці "Ковель-Луцьк". Але існують більш гуманні методи боротьби з порушниками епідеміологічних правил - штрафи. Разом з партнером АТ "Фабула", адвокатом Сергієм Телешевим, ПростоПрав спробував розібратися в актуальних законах: за що саме і яким чином в період пандемії в нашій країні можуть покарати?

Що вважається маскою?

Експерт зазначає, що відповідно до п. 2 ст. 1 Постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236, - допускається носіння захисних масок, виготовлених самостійно. Це ж положення зафіксоване в Законі України від 06.11.2020 № 1000-IX (і, отже, в Кодексі України про адміністративні правопорушення). Таким чином, штрафувати за саморобні маски поліція не може.
"Законодавством не визначено що конкретно може вважатися саморобною маскою. Формально навіть шарф може бути віднесений до таких, якщо його постійно використовувати з метою респіраторного захисту. Але я б не рекомендував використовувати його", - пояснює Сергій Телешев.


 

Де потрібно носити маски?

Відповідно до частини 2 статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, під час дії карантину забороняється перебування у громадських будинках, спорудах, громадському транспорті без надягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот.

Також, формально оштрафувати можуть за перебування без маски в будь-якому громадському місці. Термін "громадське місце" визначено в Законі України від 22.09.2005 № 2899-IV (так званому "Про тютюнопаління") як "частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони", і розширено списком в статті 13 цього Закону, а саме:

  1. ліфти і таксофони;
  2. приміщення та територія закладів охорони здоров'я;
  3. приміщення і територія навчальних закладів;
  4. дитячі майданчики;
  5. приміщення і територія спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  6. під'їзди житлових будинків;
  7. підземні переходи;
  8. транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  9. приміщення закладів ресторанного господарства;
  10. приміщення об'єктів культурного призначення;
  11. приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  12.  стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів;
  13. приміщення підприємств, установ і організацій всіх форм власності;
  14. приміщення готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
  15. приміщення гуртожитків;
  16. аеропорти і вокзали.

На цьому список не завершується. Стаття 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення хоч і побічно, але розширює його наступним чином: вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту включаючи транспорт міжнародного сполучення.

Розмір штрафу

За відсутність засобів індивідуального захисту передбачається накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 гривень). А минулого тижня Верховна Рада України запровадила штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3,4 тисячі до 5,1 тисяч гривень) за допуск підприємствами й установами в громадські будівлі або транспорт осіб без захисних масок в період дії карантину.

Також існує штраф від 17 до 34 тисяч гривень за порушення правил карантину. Він визначений частиною 1 статті 443 КУпАП з формулюванням за "порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб".

Мається на увазі порушення конкретних нормативно-правових актів з питань боротьби з інфекційними хворобами. Так, наприклад, мова йде про недотримання протиепідеміологічних заходів, невжиття відповідних санітарних і гігієнічних заходів, порушення правил самоізоляції та інше.
Оштрафувати можуть як громадян, так і юридичних осіб (підприємства, організації та установи).

Хто має право штрафувати?

Органи Національної поліції України мають право накласти штраф за відсутність засобів індивідуального захисту (частина 2 статті 443 КУпАП) на місці. Оплатити його можна виключно за допомогою безготівкових платіжних пристроїв, терміналів (частина 2 статті 222 КУпАП). При відсутності такої можливості оплату необхідно здійснити в установі будь-якого банку України не пізніше ніж через п'ятнадцять днів з дня вручення правопорушнику постанови про накладення штрафу.

Коли у правопорушників у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років немаэ самостійного заробітку, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.

У випадку порушення Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", складати постанови уповноважені посадові особи територіальних органів санітарно-епідеміологічної служби.

Нагадаємо, що з 19 грудня 2020 року на всій території Україні почали діяти нові карантинні обмеження.

Якщо вам потрібна консультація або допомога кваліфікованого юриста, ви можете або самостійно обрати помічника з декількох сотень фахівців, зареєстрованих на ресурсі, або ж просто залишити свій запит, щоб юрист сам запропонував Вам допомогу.

ПростоПрав - це онлайн ресурс, на якому кожна людина може запитати про юридичну консультацію та вирішити своє питання разом з юристом.

Розвиток ресурсу ПростоПрав відбувається за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". 

Назад до списку